Mantelzorg woning

Mantelzorg woning laten bouwen

Mantelzorg woning laten bouwen in de achtertuin van je ouders of je grootouders laten bouwen. Hiervoor zijn verschillende kleinen woningen voor te bedenken. Zoals een tiny house, een container woning of een modulaire woonunit.

Om het zorgpersoneel of jijzelf te voorzien van een fijne woning, maar wel dichtbij de hulpbehoevende is een mini woning een ideale oplossing.

Sinds november 2014 is er een wijziging van het besluit omgevingsrecht in werking getreden. Deze wijzing bieden meer mogelijkheden om aan- en uitbouwen van bestaande gebouwen en bijgebouwen in het achtererf gebied vergunningsvrij te bouwen.

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is geen vergunning nodig. Je mag het huis laten bouwen in de tuin waar je dan kan blijven wonen.

De regels voor bijbehorende bouwwerken als mantelzorg woning

Een grotere woonkamer door een aanbouw. Een schuur, garage of tuinhuis, een carport op de oprit voor uw auto. Of een mantelzorgwoning voor een familielid dat jouw zorg nodig heeft. Er zijn vele varianten denkbaar om een woonhuis uit te breiden. Een mantelzorgwoning laten bouwen is daar een mogelijkheid van.

In het besluit omgevingsrecht, waar de wettelijke regels over omgevingsvergunningsvrij bouwen zijn opgenomen, vallen al deze bouwwerken onder de noemer van bijbehorende bouwwerken.

Het bouwen van bijbehorende bouwwerken, een bijgebouw, op het erf bij een woning of ander hoofdgebouw kan vergunning vrij zijn. Wel moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit om de veiligheid van jezelf, maar ook de omwonenden te waarborgen. Daarnaast rekening houdend met goede ruimtelijke inpassing in de omgeving.

Mantelzorgwoning in tuin

Om een mantelzorgwoning in de tuin te plaatsen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Iemand die mantelzorg nodig heeft kan in het achtererfgebied van zijn mantelverzorger wonen.

Om mantelzorgwoning vergunningsvrij in de tuin laten bouwen, moet je voldoen aan de volgende regels:

  • Er mag alleen een woning op terrein gebouwd worden op het achtererfgebied van een bestaande woning.
  • Indien het tiny house op niet meer dan 4 meter van het oorspronkelijk hoofdgebouw staat, mag het bouwwerk niet hoger zijn dan het oorspronkelijke hoofdgebouw en niet hoger dan 5 meter.
  • Een mantelzorgwoning mag niet hoger zijn dan 3 meter, wanneer het op meer dan 4 meter van het oorspronkelijk hoofdgebouw staat. Tevens moet het kleine huisje voorzien zijn van een schuin dak en de dakvoet mag niet hoger dan 3 meter zijn.
  • De mantelzorg moet dichtbij geboden worden. Dat wil zeggen vanuit het op hetzelfde perceel gelegen hoofdgebouw. Kortom, waar de hulpverlener zelf woont en de hulpvrager ook gaat wonen.

Mantelzorgwoning prijzen

De mantelzorgwoning prijzen zijn afhankelijk van wat je zoekt. Je kan een dure containerwoning laten plaatsen met alle luxe voorzieningen of koop een Tiny House van 14 vierkante meter.

De keuze mogelijkheden voor en kleine tijdelijke woning zijn groot. Met een Tiny House ben je ook flexibel, want je kan het huisje gewoon weer verplaatsen naar een andere vertrouwde omgeving.

In een Tiny House is iedere centimeter perfect benut. Zo heb je een woon-/slaapkamer, keuken en badkamer met douche, wastafel en toilet. De wasmachine is in de keuken geplaatst. Het is heerlijk vrij wonen in een Tiny House, welke ideaal is al mantelzorg woning.

Advies bij de koop zorgwoning in de tuin

Wil je advies bij de koop van een zelfstandige woning? Onze experts en ontwerpers van Tiny House Benelux geven je graag advies over een mantelzorgwoning bouwen in de tuin. Wij begeleiden je vanaf het eerste contact, via de selectie van specificaties tot en met de oplevering.

Tijdens de eerste kennismaking bespreken wij jouw wensen. Op basis van jouw behoefte en budget kan een keuze worden gemaakt uit een lijst met mogelijke opties. Zo is jouw Tiny House altijd op maat uitgerust. Onze woningen voldoen aan het bouwbesluit.

Het is mogelijk jouw Tiny House te voorzien van zonnepanelen en andere energie besparende technieken. De mantelzorg woning kan later ook voor andere doeleinden ingezet worden. Bijvoorbeeld als vakantiehuisje, studentenwoning of kantoor aan huis.

De bouw van jouw huisje kan in vier weken gerealiseerd zijn, afhankelijk van de grootte en de specifieke wensen.

Ben jij zover en wens je meer te weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vul hier dan ons contact formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Heb je ook interesse in de andere blogs? 

Wooncontainer

Wooncontainer is duurzaam en goedkoop

Wooncontainer is duurzaam en goedkoop wonen. Een wooncontainer kan voor verschillende toepassingen dienen, zoals extra kantoorruimte, recreatieruimte, zorgwoning, studentenwoning en vakantiewoning. Een wooncontainer is van

Lees verder »
Tiny house mini

Tiny House kopen

Een Tiny House kopen is een spannende aangelegenheid. Je doet dit immers niet elke dag. Ben je van plan om er zelf in te gaan

Lees verder »

Compare listings

Vergelijken